13 съвета, които ще ти помогнат при депресия

при депресия

Лечение на депресията

   Лекарствата за депресия могат да ти помогнат временно, но те определено не са трайно решение на проблема. Аз не съм против използването на медикаменти при третирането на депресия, но съм категорично против това те да са единственият начин на лечение и да се избягва прилагането на повече методи.

   Има много неща, които биха ти помогнали да се почувстваш по-добре и да се справиш с депресията си. В тази статия ще ти разкрия част от тези методи за третиране на депресия.

 

Начини за лечение на депресията

 • Физическите упражнения и депресията: Първото нещо, което можеш да направиш за облекчаване на депресията си, е да правиш упражнения. Доказано е, че упражненията повдигат настроението, стига да се правят редовно, като това се дължи на освобождаването на ендорфини. Освобождаването на ендорфини действа като болкоуспокоително и намалява болката, свързана с депресията. Структурата на ендорфините е подобна на тази на морфина. И двете вещества контролират реакцията при стрес, регулират присвиванията на чревната стена и влияят на настроението. При депресия най-силно се усеща липсата на енергия.

 

 • Депресията и липсата на самочувствие: в много случаи депресията може да е свързана с чувство, че сме безполезни. Именно затова при лечението на депресия е важно да си изградим самоуважение, особено ако един от външните фактори, причинили депресията, е самотността или отхвърлянето.

 

 • Депресията и потиснатите емоции: понякога причина за депресията са потиснатите емоции. Ако искаш да се справиш с депресията си, то плачи, крещи, викай, но недей да потискаш емоциите си. Изследванията доказват, че потиснатите емоции все пак си пробиват път и влияят на вътрешните органи! Противно на общоприетите вярвания, плачът е много здравословен, тъй като тогава се произвеждат вещества, които помагат на човек да се почувства значително по-добре.

 

 • Депресията и стресът: Понякога депресията е в резултат на продължителни периоди на стрес. Ако естеството на работата ти те принуждава да си под стрес за дълги периоди, то тогава хубаво е да научиш повече относно управлението на стреса.

 

 • Смехът и депресията: Смей се! Смехът е здравословен и произвежда ендорфини. Дори и да не ти е до смях, все пак се засмей, тъй като това ще ти помогне да се почувстваш по-добре.

 

 • Депресията и слънчевата светлина: Хубаво е да получаваш достатъчно слънчева светлина. Тя стимулира тялото да произвежда серотонин. Серотонинът е хормонът, отговарящ за това да се чувстваш щастлив! Хората с недостатъчни равнища на серотонин в организма си може да се почувстват потиснати без определена причина. Една 30-минутна разходка на ден под слънцето може лесно да повдигне настроението ти.

 

 • Депресията и надеждата: Обикновено когато сме депресирани, всичко ни изглежда мрачно. Сякаш нямаме изход, сякаш не може да намерим решение на проблемите си, а освен това очакваме и появяването на нови проблеми. Ако успееш да си възвърнете надеждата, то това определено ще облекчи депресията ти.

 

 • Погрешните вярвания и депресията: В някои случаи причина за депресията е някакво погрешно вярване. Пример за такова погрешно вярване е да мислиш, че не може да разрешиш проблемите си в живота, или пък че никога няма да успееш. Ако твоят случай е такъв, то ти си щастливец, понеже веднага щом се освбодиш от погрешното си вярване, депресията ще отшуми.

 

 • Депресията и външните фактори: Депресията може да бъде вследствие на травмиращо външно събитие като напр. загубата на любим човек, неосъществени цели или очаквания, чувство за самота или за отхвърленост. Методите, описани по-горе, ще ти помогнат, но само в краткосрочен план. За да се справиш трайно с депресията, трябва да се занимаеш с корена на проблема.

 

 • Депресията и изгледа на тялото ти: Понякога хората се депресират, защото не са задоволени с текущото си тегло или това как тялото им изглежда. Следването на подходяща диета, може да ти помогне да облекчиш тези емоции и евентуално да ти помогне да се справиш с депрсията. (посети този линк за да научиш как да оправиш тези проблеми)

 

 • Неосъществените цели и депресията: Понякога депресията е резултат от неосъществени цели. Ако си амбициозна личност, която по някаква причина е пропуснала целите си, то ще ти е полезно да прочетеш статия за депресия и непокрити нужди

   
 • Депресията и емоционалната подкрепа: Проучванията показват, че хората, които имат добра социална мрежа, се възстановяват по-бързо от депресия. Иначе казано, хубаво е да имаме любящо семейство и да сме заобиколени от истински приятели. Друго изследване установява, че женените хора по-малко страдат от депресия, а дори и да изпаднат в такава, се възстановяват по-бързо в сравнение с неженените.

 

 • Депресията и вярата: Много хора биха искали да те накарат да вярваш, че вярата няма нищо общо с депресията, само за да подкрепят личните си вярвания за съществуването на Бог, обаче изследвания сочат че степента на самоубийства е по-висока сред хора, които не вярват в Бог. Приключването на депресията се опира до това да повярваш, че има изход, защото вярата може да помогне на хората да бъдат оптимистични и е едно от нещата, което може да ти помогне да преодолееш депресията.

Сподели:

Comments

comments

You may also like...

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите