Паник атака и справяне с нея!


паник атака   

   Паник атаката е състояние на преодоляване на страх и интензивна тревога, която се появява, когато човек бива изложен на нещо, което я задейства.

   Симптомите на паник атака имат много сходности със симптомите на тревогата, но разликата е че при паник атаката тези симптоми се появяват в много по-интензивна форма. Например по време на паник атака, човека може да се почувства, че ще се задуши, че има инфаркт или дори, че може да умре.

 

Какво причинява паник атака?

   Паник атаката може да бъде задействана, когато някой който страда от определена фобия бива изложен на обекта от който се бои. Например, ако човек който има акрофобия (страх от високо) изведнъж се окаже във висока сграда, той може да получи паник атака.

   В други случаи, човека коже да получи паник атака без очевидна причина или стимул. Например някои хора се събуждат по време на сън в резултат на паник атака. В подобен случай обикновено някакъв несъзнателен стимул може да е бил отговорен за атаката и поради това човека ниога не я е забелязал.

 

Разликата между паник атака и паническо разтройство

   Нормално е да изпитваш паник атака веднъж или два пъти през живота си, но когато паник атаката стане по-често случващо се събитие, това вече значи че е паническо разтройство, за което е необходимо подходящо лечение.

   Изследователите не са достигнали до ясно доказателсво за причините на паническите разтройства и някои от тях вярват, че те са онаследени, особено ако има история на панически разтройства в семейството.

 

Лечение на паник атаките

   По мое мнение един човек не може просто да онаследи паник атаката, но може да онаследи неподходящите стратегии за справяне с тревогата, които родителите му са използвали и в резултат да развие паническо разтройство, вместо да живее нормален живот. Ако човека си подобри методите за справяне и се научи как да се справя с нежеланите емоции, той определено би преодолял паник атаката дори, да е имало история на хора с паник атаки в семейството му. (виж Дали онаследяваме характериситики от нашите родители)

 

   По-долу са изброени методи, които могат да ти помогнат при справянето с паник атаките:

  • Научи техники за релаксация:  Поради това че изпитваните симптоми са преувеличена форма на тревога, употребата на техники за релаксация като контрол на дишането или мускулна релаксация са високо ефективен начин за намаляване интензивността на паническата атака.

 

  • Оправи си нелогичните вярвания относно паник атаките: Това което влошава проблема с паник атаките са фалшивите вярвания, които хората имат относно самата паник атака. Например това да мислиш, че ще умреш, заради паник атаки прави ситуацията дори по-зле, докато всъщност е просто мит. Използване на метод на терапия като КПТ (когнитивно поведенческа терапия), за да си промениш вярванията относно паник атаката  може да ти помогне в това да направиш следващата паник атака много по-малко интензивна.

 

  • Лекувай фобиите си, за да се справиш с паническите разтройства: Ако паник атакати се породи в резултат на друга фобия, тогава  би трябвало да се справиш с тази определена фобия. Правейки така, това може да ти помогне да се избавиш напълно от паническото разтройство.

 

Сподели:

Comments

comments

You may also like...

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите