Как да откриеш истинското си аз?

Кой съм аз ?

   Галин работи като мениджър в голяма банка. Сутрин изглежда, че е компетентен управител, който движи целия департамент. По обяд неговите приятели го виждат като близък прятел, който споделя с тях забавни моменти, нощем жена му го вижда като съпруг и докато си играе с децата те го виждат като големия татко, който се държи като малко дете. Но кой всъщност е Галин?

   В живота си ние имаме много различни идентичности, които изглеждат съответстващи на ситуацията, в която се намираме. Понякога може да се видиш като напълно оптимистичен и мотивиран човек, когато говориш за бъдещите си планове а друг път, може да се окажеш отчаян, който едвам знае как да говори.

   Кое тогава е иснтското ти аз?

   И коя е истинската ти идентичност? Загубеняк  ли си или победител? Уверен човек ли си или си срамежлив, който го страх от социални взеимодействия?

 

Ние имаме многобройни идентичности

   С всяка идентичност се оказва така че действаме по различен начин. Понякога може даже да имаме противоречиви идентичности, като например, когато видим че сме силни един ден и слаби на следващия.

   Пътят ти в това да отриеш истинското си аз би трябвало да е път в това да откриеш идентичността, за която имаш на-много страст. Какъв тип човек би желал да си? Коя идентичност кара сърцето ти да тупти бързо, когато се сетиш за нея? Кой е моделът за подражание, в който искаш да се превърнеш?

   Това да си отчаян, да си загубеняк или да си каквото и да  е друго, което не харесваш не значи, че това е твоята идентичност, а просто значи че все още не си открил истинското си аз.

   Ние сме родени без никаква информация относно света, дори нямаме и идентичност, когато сме родени, но когато израстваме сме склонни да се влюбваме в определени идентичности, дори и да не съумеем да ги постигнем.

Помисли си за срамежливия човек, който иска да бъде настоятелен и уверен, какво мислиш е неговото истинско аз? Дали той е стеснителен и социално отдръпнат? Не, не е, защото той мрази това и не е бил роден такъв. Той просто е бил заучен да бъде притеснителен, когато е прогресирал в живота си, но неговата истинска идентичност е да бъде уверен и силен, просто защото това е нещото, около което има страст.

 

Как да откриеш истинското си аз?

   Истинското ти аз е човека за който си най-много страстен. Истинското ти аз е идентичността, която те кара да се усмихваш, когато я запомниш и която те кара да си щастлив.

  Веднъж щом определиш истинската си самоличност е време да започеш да се движиш към нея. Да все още ще си добрия приятел, непорасналото дете, любовника или кариериста, но вътре в теб истинската ти идентичност ще е тази около, която имаш страст.

 

Бъди наясно от външното програмиране

   Медията може да те е програмирала да обичаш Супермен, Джеймс Бонд или Херкулес, но това програмиране е просто фалшиво натрупване, което си получавал, докато си бил дете.

   Същото важи и за натиска от околните, очакванията от всеки около теб и натиска, който идва от обществото. Всички тези външни източници искат да ти наложат идентичност, която не ти пасва.

   Много е важно да слушаш душата и вътрешния си глас, вместо да бъдеш разсейван от външните източници, които само ще те отдръпнат от това да намериш истинското си аз.

 

Ами ако не ме е грижа?

   Игнорирането на проблем обикновено би довело до депресия, дори и да се опиташ да се заблудиш в това да подцениш важността от нещото. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил, как депресията може единствено да бъде резултат от игнориране на собствените си проблеми и това да ги захвърлиш зад гърба си. Ако си поел действия за да ги решиш, тогава депресията ти ще се облекчи още в момента, когато започнеш.

   Лошия навик за това да си игноираш проблемите, без да се справяш с тях ще доведе до депресия. Не загърбвай проблем, който имаш особено, ако знаеш че трябва да бъде решен иначе може да се депресираш.

Comments

comments