Контролиране на емоциите по време на работа, в една връзка и навсякъде другаде.

   

   Понякога, вероятно знаеш какво точно трябва да направиш, за да получиш това, което  искаш. Но се оказва, че правиш  точно обратното в резултат на емоциите си.

   Всички  знаят, че трябва да си контролират своя нрав, за да общуваш по-ефективно с другите, но голяма част от хората губят контрол над емоциите си и оплескват нещата.

   Всеки знае, че стреса трябва да бъде контролиран, за да бъдеш  способен правилно да се справяш с проблемите в живота, повечето от хората обаче, губят контрол.

   Научавайки  как да контролираш емоциите си в една връзка, по време на работа и навсякъде другаде е основно умение  и всеки, който се отнася сериозно към успеха, ще го придобие.

   Точно както знаейки какво да правиш е жизненоважно, също е важно и да контролираш емоциите си, за да си позволиш да приложиш това, което вече знаеш.

 Как да контролираш емоциите си?

 

   За да знаеш как да контролираш емоциите си, първото нещо, което трябва да разбереш е какво причинява емоционалната промяна. Следващите стъпки се случват преди емоциите ти да се променят от едно състояние в друго:

  • Случва се външно събитие (Например, да се озовеш на тъмно място)
    • водиш монолог (ами, ако се появи чудовище ?)
    • емоциите ти се задействат (страх ме е)
    • Имаш право на избор дали контролираш емоциите си или да им се предадеш („няма никакви чудовища  тук, не трябва да се страхувам“ или „бягааааааай“)

   Както може да се види, има две точки, където можеш да контролираш емоциите си. Първата точка е на ниво вътрешен диалог, където емоцията може да се предотврати от това да се появи, преди дори да е задействана и втората точка е след като емоцията е задействана, където можеш или да я контролираш или просто да и се подадеш.

 

 Практически стъпки за контролиране на емоциите.

Следва практически план, който се основава на предходните факти, които ще ти помогнат да контролираш емоциите си:

1) Контролирай вътрешния си монолог
2) Когато и да почувстваш временна емоция, опитай се да я контролираш.Не й позволявай да се разрасне, защото ако й се предадеш, това единствено може да доведе до резултата – загуба на контрол.
3) Всеки път, когато практикуваш контрол над емоциите си, ще ти бъде по лесно, затова се упражнявай всеки ден.

   Ако успееш да ги овладееш, ще вземаш по-рационални решения, ще можеш да общуваш с хора по един по-ефективен начин и ще бъдеш по-щастлив. Много хора знаят как да общуват ефективно, но се не успяват да го правят, защото им липсва способността да контролират емоциите си.

 

Контролирането на емоциите  във взаимоотношенията

   От решаващо значение е понякога да запазиш контрол върху емоциите си, като изслушаш някого до самия край. В книгата: „Наръчник за подържане на здравословна и щастлива връзка“, обяснявам как емоционалния контрол е един от стълбовете, които я подържат.

   В края на краищата, ако партньора ти е направил нещо, което не ти харесва след това експлодира в него, не знаейки причината, това може да съсипе връзката ти. От друга страна изслушвайки причината  преди да действаш, може да ти помогне да  избегнеш караница. За да направиш това, трябва да се научиш  как да контролираш емоциите си.

 

 

Сподели:

Comments

comments

You may also like...

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите