Възможно ли е да си контролираш емоциите

контрол на емоциите
   Как да си контролираш емоциите?

   Възможно ли е да си контролираш емоциите?

   Момичето чакаше годеника й да й се обади, но той не го направи, защото беше на бизнес среща. Тя продължи да му звъни пак и пак и накрая си помисли, че той й изневерява. С течение на времето, тя изгуби дори повече контрол над емоциите си, и реши да скъса с „този кръшкач“. След няколко минути тя си поднови статуса на Фейсбук с индиректното съобщение, че той й изневерява.

   Когато мъжа бе приключил срещата и бе разбрал какво е станало, вече бе твърде късно за това тя да се извини. Този пример може да изглежда рядък случай, но всъщност се случва постоянно под различна форма, с хора които не могат да си контролират емоциите.

   Това да не си контролираш емоциите няма просто да те накара да изглеждаш слаб, но и ще те накара да поемеш много действия, за които би съжалявал после.
   Добрите новини са, че е възможно да си контролираш емоиите и в тази статия ще ти кажа как да си в контрол на емоциите си, така че да живееш по-добър живот.

 
Да си в контрол на емоциите си е възможно

 

   Когато някои хора са под натиск, те стават толкова емоционални до етапа, че вземат нелогични решения, за които впоследствие съжаляват. Разликата между тези, които могат да контролираш емоциите си и тези, които не могат е тази, че не се поддават на негативни мисли, които нахлуват в ума им, когато са под натиск.

   Възможно е да си контролираш емоциите, но ако искаш да го правиш, не трябва да вземаш никакви прибързани решения или да не правиш нищо, докато не се успокоиш. Повечето емоционални решения ще те изтласкат в грешна посока и ще те възспрат от това да поемеш правилното действие и така ти не трябва никога да правиш нищо, докато не станеш по-спокоен.

   Имах приятел, който веднъж прочете мой статус, разбра го порешно и после започна да пише агресивни коментари. Но защото успях да си контролирам емоциите, реших да не му отговарям веднага и отделя време в това да измисля добър отговор, но преди дори да измисля нещо по-градивно, разбрах че той вече ме бе блокирал.

   Ето до това довежда липсата на емоционален контрол. Раздразнимост, импулсивност, неспокойствие, лоши чувства и дори по-зле:  вина.

Как да контролираш емоциите си стъпка по стъпка

   Това да контролираш емоциите си е възможно, ето как може да го направиш:

  • Мисли разумно преди да вземеш някакво решение: Отдели си време преди да поемеш решение и ако не си ограничен във времето, тогава е даже по-добре да се наспиш преди да го вземеш. Като си дадеш повече време да помислиш, ще си в по-голям контрол на емоциите си.
  • Противопостави се на порива за това да действаш на момента, дори да ти се иска:  С цел да си контролираш емоциите, ти трябва да научиш как да не ги оставяш да тласкат да вземаш импулсивни решения. Това може да се случи когато се научиш как да реагираш след като отделиш време да помислиш.
  • Винаги имай план Б: Понякога един човек може да поеме действие, а после да си изтърве емоциите, ако не е получил резултатите, които е очаквал. Това обикновено се случва в резултат на липсата на алтернативен план. Ако знаеш какво ще правиш в случай че действието, което си поел не действа, ще бъде напълно възможно да си в контрол на емоциите си.

   Търси обяснение и доказателства преди да действаш: 
Едно от нещата, които могат да ти позволят да си в контрол на емоциите си, е да потърсиш обяснение преди да поемеш действие. Ако например ти е било казано, че някой говори зад гърба ти, тогава може първо да искаш да се обадиш на човек и да го попиташ, преди да поемеш някакви действия, за които да съжаляваш после.

 

Сподели:

Comments

comments

You may also like...

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите